Svensk design för dej och ditt hem

Jobs Handtryck har alltid gått sin egen väg. Inte följt med strömmen och inte hoppat på trender. På så vis har man lyckats skapa tidlösa designklassiker, unika i sitt slag.
Än idag trycks de blomstrande tygerna helt för hand, precis som vid starten 1944. Konstnärernas mönster står fortfarande i centrum tillsammans med ambitionen att återge dem på allra bästa sätt – tryckning efter tryckning, år efter år.
En viktig del av Jobs filosofi är att fortsätta lansera nya mönster och utveckla nya produkter, tillverkade av de klassiska tygerna.
Idag upptäcker alltfler Jobs färgstarka tyger. En ny generation hittar sina egna mönsterfavoriter och använder tygerna på sitt eget sätt, gärna tillsammans med mycket modern design. Så kan bara en klassiker fungera.

Konstnärsfamiljen Jobs

Historien om Jobs Handtryck börjar med syskonen Peer, Lisbet och Gocken Jobs, födda en bit in på 1900-talet. De tre växte upp i Dalarna i en stor och konstnärlig familj. Deras far var organist och kompositör, medan deras mor var konstnär med målade och broderade blomstermotiv som främsta kännetecken.
Systrarna Lisbet och Gocken utbildade sig till keramiker och startade egen keramikateljé på 1930-talet.
Vid samma tid intresserade sig Peer för textiltryck och framställde sina första tryckta tyger med handskurna tryckblock. När andra världskriget gjorde det omöjligt för systrarna Jobs att importera glasyrer till sin keramik började Peer att överföra systrarnas mönster på tyg, något som skulle visa sig vara ett lyckokast.
1944 lät han bygga tryckeriverkstaden i Västanvik och året därpå lanserades de handtryckta tygerna på NK i Stockholm med succéutställningen ”När skönheten kom till byn”.
De följande åren utvecklades handtrycket – Peer förfinade trycktekniken och Lisbeth, Gocken och andra konstnärer komponerade mönster.
Eva Jobs, Peers hustru, drev verksamheten tillsammans med Peer från mitten av 1960-talet fram till hans bortgång 1989, och därefter på egen hand. Eva är textillärare och konstnär och har utöver att utveckla affärsverksamheten bidragit med ett stort antal mönster till Jobs samlingar.
Vid millennieskiftet lämnade Eva Jobs över till nästa generation och idag drivs familjeföretaget av Jesper och Åsa Jobs, Peers och Evas son och hans hustru.

Välbevarad mönsterskatt

Jobs Handtryck tillverkar tidlösa klassiska tyger, utan att snegla på vare sig mode eller inredningstrender. Här är det istället konstnärens uttryck och hantverket som står i centrum. Det gör att ett Jobstyg alltid är rätt i tiden, alltid modernt.
Sedan starten på 1940-talet har närmare 500 mönster överförts till tyg. Idag är ett 80-tal av dem i produktion, många finns också i flera olika färgställningar. Utöver tygerna i metervara trycker Jobs Handtryck också bonader, tabletter och löpare. Precis som tygerna har tabletter och löpare ofta blomstermotiv, medan bonadernas motiv främst är hämtade från äldre väggmålningar runt om i Dalarna, gjorda av kurbitsmålare som Back Erik Andersson och Winter Carl Hansson.

Design i tiden

De handtryckta tygerna är skapade för att hålla länge, inte minst för ögat. Kvaliteten är hög och idag används tygerna bland annat till möbler, gardiner, kläder, kuddar, väskor och dukar. Många väljer också att hänga tyget som konst på väggen, precis som det är.
Mönstren från Jobs har en alldeles egen tidlös identitet. Det gör dem lättplacerade och lika självklara som ett fång snittblommor. Om inredningen är klassisk, modern eller rustik spelar ingen roll, ett grönskande Jobsmönster hittar alltid sitt eget utrymme.

To Top